Rotterdam

Nog een week te gaan!

18.05.19

Hét stadsfeest van Rotterdam in 2019: Orfeo & Majnun

Zaterdag 18 mei | 14.00 – 18.00 uur | Omgeving Stationsplein, Kruisplein, Schouwburgplein | Gratis toegankelijk


https://www.operadagenrotterdam.nl/orfeo-majnun/
 

Bollywood dans, Flamenco, Turkse volksdans, Chinese acrobatiek, spoken word, Arabische dichtkunst, moderne dans, hiphop, beatboxing en natuurlijk… opera! Dit en meer komt allemaal voorbij tijdens Orfeo & Majnun: hét stadsfeest van Operadagen Rotterdam. Een ode aan de liefde voor en door stadsgenoten!
 

Op zaterdag 18 mei brengen honderden Rotterdammers hun verhaal over liefde, verlies en verlangen tot leven in het hart van Rotterdam. Twee oeroude liefdesverhalen, de Griekse tragedie over de geliefden Orpheus en Eurydice en het Arabische liefdesverhaal van Layla en Majnun, vormen de basis voor een feestelijke muziektheaterroute langs tien verschillende locaties op en rond het Stationsplein, het Kruisplein en het Schouwburgplein.
 

ROUTE
Plan je eigen route en laat je tussen 14.00 en 18.00 verrassen, verleiden en vertellen over de liefde! Meedoen kan ook: Schuif aan bij de workshops op het Schouwburgplein, maak je eigen dier en zing mee tijdens de grote finale op het Schouwburgplein (17.30-18.00 uur).

Alle optredens doorlopend en gratis te bezoeken. Op de route kom je verschillende verhalenvertellers en spoken word-artiesten tegen. Zij nemen je al ritmisch, rijmend en freestylend mee langs alle locaties.
 

STEMPELKAART
Verzamel op alle locaties een stempel op de flyers/stempelkaarten die zaterdag ter plaatse worden uitgedeeld. Lever je volle stempelkaart na afloop van het evenement (vanaf 17.30 uur) in bij de Doelen Studio en ontvang een leuk presentje! (Let op: OP = OP). Hier kun je ook een glas echte Kaapse Nelis van de Kaapse Brouwers komen proeven.
 

LOCATIES

A. Stationsplein – vier de liefde!

Bollywood dansers en Turkse volksdansers zorgen voor kleurrijke taferelen op het Stationsplein! Hier wordt de liefde gevierd met een feestelijke scene, geïnspireerd op de bruiloft van Orpheus en Eurydice. Woordkunstenaar Patrick “Petje” Ribeiro en operazangeres Isabelle Osenau nemen je mee op reis vol romantiek!
Met: Desi Steps en Kleurrijke Dans
 

B. Kruisplein – parade vol passie!

Feest mee met brassbands en bewonder de Chinese drakendans. Moderne dansers, uitgedost als dieren, zorgen voor een exotische beleving van liefde en passie.
Met: Shinji Entertainment, Jungle Boogie – Stichting Connecting Culture, SKVR Brassbandschool en Spoken Word by Barguijs.
 

C. Bouwcentrum / Greenchoice – liefde en verloren liefde

In het Bouwcentrum, een verborgen parel uit de wederopbouw, gelegen achter het kruisplein zie je de speciale voorstelling ‘Opgegroeid in Rotterdam’ over een grootvader, een kleinzoon en de stad Rotterdam. Op het plein ervoor nemen de zangers van JaJa-Opera je mee van hoop naar wanhoop. De jonge operazangers bezingen vol passie I Lombardi van Guiseppe Verdi.
Met: Platform Wederopbouw Rotterdam, Stichting Aan den Slag! en JaJa-Opera
 

D. Restaurant Ayla – een veilige thuishaven

Strijk neer bij Restaurant Ayla aan de Kruiskade en luister onder het genot van een kopje Arabische koffie met kardemom specerijen naar de vele prachtige verhalen van nieuwe Rotterdammers, afkomstig uit Syrië, met livemuziek en theater.
Met zang, dichtkunst, muziek, rap. Stichting Nieuw Thuis Rotterdam – Donnie Duval
 

E. Space 101 – proef de nostalgie

Fenmei neemt je mee terug in de tijd. Ze vertelt het verhaal over haar oma, waar ze opgroeide in China, terwijl ze dumplings vouwt. Precies zoals haar oma ze vroeger maakte… Proef de nostalgie aan de Diergaardesingel 101.
Met: Fenmei en woordkunstenaar L-Deep, Space101 – Stydio Zi
 

F. Parking Kruisplein – afdaling naar de onderwereld

Daal af naar -2 voor de beroemde scene waarin Orpheus zijn verloren liefde Eurydice wilt terughalen uit de onderwereld en daarbij niet mag omkijken. Ontdek de onderwereld met betoverende Chinese harp (Guzheng), moderne dans, een operazanger, soundscapes en beatboxers.
Met: Woordkunstenaar Mariana Hirschfeld, operazanger Hidde Stobbe, Chinese harpiste Marleen, Krump danser Virgil Zaalman, beatboxers Alex en Timmeh en SKVR Contemporary dans
 

G. Codarts – jong talent laat van zich horen

Levi van Dalen (trompet), Mart van der Stelt (gitaar) en Amélie Groenhuijzen (zang) presenteren in de kleine zaal van het Codarts-gebouw op het Kruisplein een door hen zelf gemaakte performance rondom het thema liefde.
Met: jong talent van de Havo/vwo voor Muziek en Dans (HMD), Codarts Rotterdam
 

H. De Doelen / De Doelen Studio – heel veel passie en humor!

Temperament en flink veel humor in de Doelen en de naastgelegen Doelen Studio. In de foyer van de Doelen wisselen sensuele flamenco, vrolijke tango en moderne dans elkaar af. 26 dansers van Dance for Health beelden het thema verlies uit in een ‘pas de deux’. In de Doelen Studio zingen baasjes hun trouwe viervoeters uit volle borst toe tijdens de hondenkaraoke van Dogparade 010.
Met: Dogparade 010, Celebrity hostess Marja van Katendrecht, operazangeres Elina Charalambous, woordkunstenaar Chery, Flamenco Festival Rotterdam – Stichting Pacific Enterprise en Dance for health
 

I. Schouwburgplein – kloppend hart van de liefde!

Strijk neer op het Schouwburgplein en dompel je onder in de liefde met de hele middag afwisselende optredens van Rotterdams talent!
Met: Rapper Ronin, beatboxer Dimitri, operazanger Maris Pajuste, popkoren en Syrische dichters. Hosted by: Tomas de Paauw (Spraakuhloos)
 

Dierenworkshops Schouwburgplein
Zowel Orpheus als Majnun hebben een magische band met dieren; op hun betoverende muziek en prachtig gezang komen mensen en dieren van heinde en verre af. Je ziet deze (witte) dieren overal terug op de muziektheaterroute. Ook meelopen? Kom vanaf 13.00 uur naar de dierenworkshops op het Schouwburgplein, maak je eigen creatie en sluit ter plaatse aan.
 

J. Theater Rotterdam, Schouwburg – Liefdesparodieën en …. Voetjes van de vloer!

Ervaar Orpheus op z’n Rotterdams! Een tien minuten durende parodie op het klassieke verhaal in de foyer van de Schouwburg, opgevoerd door een stel kwieke gepensioneerden. Aansluitend is er livemuziek van Transkoor 010 samen met Café Fatal Danssalon en Theaterwerkplaats Ouwe Rotten. Voetjes van de vloer!
Met: Woordkunstenaar Prinses Azula, operazangeres Wies de Greef, zangkoren Transkoor 010 en ZangExpress, Oudfit – Open Studio Islemunda en Rotterdams Wijktheater, Theaterwerkplaats Ouwe Rotten en Café Fatal Danssalon
 

GRAND FINALE
op Schouwburgplein.. Zing mee!

Alle artiesten en performers komen om 17.30 uur op het Schouwburgplein bijeen en zingen samen met een grote groep kinderen vierstemmig het klassieke stuk L’Orfeovan Monteverdi en het Rotterdamse stadslied: Dit is de stad. Sluit aan en doe mee met de grande finale onder begeleiding van ZangExpress!


https://www.operadagenrotterdam.nl/orfeo-majnun/